Maymun Çiçeği Nedir, Belirtileri nelerdir, Tedavisi var mı?

Maymun Çiçeğinin Klinik Özellikleri Nelerdir?

İnsanlarda, maymun çiçeği, çiçek hastalığına benzer, ancak lenf düğümlerinin genişlemesi (lenfadenopati) maymun çiçeği ile ilişkilidir. Maruziyetten yaklaşık 12 gün sonra hastalık ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, sırt ağrısı, şişmiş lenf düğümleri, genel bir rahatsızlık hissi ve bitkinlik ile başlar. Ateşin ortaya çıkmasından 1 ila 3 gün sonra (bazen daha uzun) hastada, genellikle önce yüzünde, bazen de başlangıçta vücudun diğer kısımlarında papüler döküntü (yani kabarık şişlikler) gelişir. Lezyonlar genellikle kabuklanmadan ve düşmeden önce birkaç aşamada gelişir.

Bilinmesi Gerekenler

Maymun Çiçeği Hastalığı Ne Kadar Sürer?

Hastalık olarak 2 ila 4 hafta sürer.

Maymun Çiçeği Hastalığı Ölüme Neden Olur Mu?

Afrika’da, maymun çiçeği hastalığına yakalanan her 10 kişiden 1’inde ölüme neden olduğu gösterilmiştir.

Maymun Çiçeği Hastalığı İnsanlara Nasıl Bulaşır?

Maymun çiçeği virüsünün bulaşması, bir kişi virüsle kontamine olmuş bir hayvan, insan veya materyalden virüsle temas ettiğinde meydana gelir. Virüs vücuda kırık deri (görünmese bile), solunum yolu veya mukoza zarları (gözler, burun veya ağız) yoluyla girer. Hayvandan insana bulaşma, ısırma veya tırmalama, çalı eti hazırlama, vücut sıvıları veya lezyon materyali ile doğrudan temas veya kontamine yataklar gibi lezyon materyali ile dolaylı temas yoluyla gerçekleşebilir. İnsandan insana bulaşmanın öncelikle büyük solunum damlacıkları yoluyla gerçekleştiği düşünülmektedir. Solunum damlacıkları genellikle birkaç fitten fazla hareket edemez, bu nedenle uzun süreli yüz yüze temas gerekir. Diğer insandan insana bulaşma yöntemleri arasında vücut sıvıları veya lezyon materyali ile doğrudan temas ve kontamine giysiler veya çarşaflar gibi lezyon materyali ile dolaylı temas yer alır.

Maymun çiçeğinin rezervuar konağı (ana hastalık taşıyıcısı) hala bilinmemektedir, ancak Afrika kemirgenlerinin bulaşmada rol oynadığından şüphelenilmektedir. Maymun çiçeği hastalığına neden olan virüs, doğada bir hayvandan yalnızca iki kez elde edilmiştir (izole edilmiştir). İlk örnekte (1985), virüs, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Ekvator Bölgesi’ndeki görünüşte hasta bir Afrika kemirgeninden (ip sincabı) elde edilmiştir. İkincisinde (2012) virüs, Fildişi Sahili Tai Ulusal Parkı’nda bulunan ölü bir bebek mangabeyden kurtarıldı.

Korunma

Maymun Çiçeği Hastalığından Korunma

Maymun çiçeği virüsü ile enfeksiyonu önlemek için alınabilecek bir dizi önlem vardır:

  • Virüsü barındırabilecek hayvanlarla temastan kaçının (maymun çiçeğinin meydana geldiği bölgelerde hasta olan veya ölü bulunan hayvanlar dahil).
  • Hasta bir hayvanla temas etmiş olan yatak örtüsü gibi herhangi bir malzemeyle temastan kaçının.
  • Enfekte hastaları, enfeksiyon riski altında olabilecek diğerlerinden izole edin.
  • Enfekte hayvanlar veya insanlarla temastan sonra iyi el hijyeni uygulayın. Örneğin, ellerinizi sabun ve suyla yıkamak veya alkol bazlı el dezenfektanı kullanmak.
  • Sağlık çalışanları hastalara bakarken kişisel koruyucu ekipman (KKD) kullanmalıdır.

JYNNEOSTM (Imvamune veya Imvanex olarak da bilinir), maymun çiçeğinin önlenmesi için ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından onaylanmış, zayıflatılmış canlı bir virüs aşısıdır. Bağışıklama Uygulamaları Danışma Komitesi (ACIP) şu anda JYNNEOSTM’yi çiçek hastalığı ve maymun çiçeği gibi ortopoks virüslerine mesleki olarak maruz kalma riski altındaki kişilerin korunması için olay öncesi bir ortamda değerlendirmektedir.

Tedavisi

Maymun çiçeği hastalığının tedavisi var mı?

Şu anda, maymun çiçeği virüsü enfeksiyonu için kanıtlanmış, güvenli bir tedavi yoktur. Bir maymun çiçeği salgınını kontrol etmek amacıyla çiçek hastalığı aşısı, antiviraller ve aşı immün globulini (VIG) kullanılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir