Hipotiroidizm: Nedir, belirtileri, nedenleri ve tedavisi

Aşağıda, en yaygın nedenlerden bazılarını açıklayacağız.

  • Otoimmün rahatsızlığı: Hashimoto tiroiditi, agresif antikorlar aracılığıyla tiroidi aşamalı olarak tahrip eden bir patolojidir. Bu, kadınlarda hipotiroidizmin en yaygın nedenlerinden biridir. Bu tip antikor gelişiminin nedenleri hala araştırılmaktadır.
  • Hipertiroidi tedavisi: Hipertiroidizm, hipotiroidizmin zıttıdır, bu etkilenmede hormon üretiminde bir artış vardır. Bazı antitiroid ilaçlar veya bu durumu kontrol altına almaya yönelik tedaviler, hipotiroidizme neden olan T4 üretimini aşırı derecede azaltır.
  • Tiroid ameliyatı: Tiroid bezinin bir kısmının çıkarıldığı tiroid ameliyatları yan etki olarak hormonların azalmasına neden olur. Bu durumda uzman, tiroidin işlevini değiştirmek için ilaç (tiroid) almayı belirtebilir.
  • Radyoterapi: Bu tıbbi süreç kuşkusuz agresiftir, ancak bazı kanser türlerinde çok gereklidir; boyun veya kafa gibi. Ne yazık ki, tiroidin işleyişini etkileyebilir.

Hipotiroidizme neden olabilecek başka nedenler de vardır, ancak bunlar diğerlerinin yanı sıra konjenital hastalık, hamilelik, iyot eksikliği gibi yaygın değildir.

Risk faktörleri

Kimler Hipotiroidi Olabilir?

Herkes hipotiroidizmden ve hatta çocuklardan muzdarip olabilir. Aslında, ikincisi durumunda, fiziksel veya zihinsel gelişimlerini etkilememesi için zamanında tedavi hayati önem taşır.

Şimdi, küresel istatistiklere göre, kadınlarda hipotiroidizm insidansı daha yüksek.

Aynı şekilde bilinmesi gereken bazı risk faktörleri de vardır:

  • Yaş: Genellikle 40 ila 50 yaş arasındaki kişilerde daha yaygındır. Ancak yaşla birlikte risk artar.
  • Cinsiyet: Kadınlar bu hastalığı geliştirme riski daha yüksektir.
  • Aile geçmişi: Aile çevresinde bu hastalığa sahip hastalar varsa, gelişme riski artar.
  • Hastalık: Tip 1 diyabet gibi otoimmün hastalıkları olan hastalar daha yüksek risk altındadır.
  • Gebelik
  • Radyoterapi
  • Kısmi tiroidektomi ameliyatı

Tedavisi

Hipotiroidizm nasıl tedavi edilir?

Hipotiroidizm tedavisi, durumun ciddiyetini tartan kalifiye bir doktor tarafından reçete edilmelidir. Bununla birlikte, hipotiroidizmin tedavisinin hormon üretimini arttırmaktan geçtiğini belirtebiliriz. Bunun için vücut doğal olarak üretemediğinden sentetik tiroksin (T4) reçete edilir.

Tabii ki, bu tür bir tedavi tıbbi gözetim gerektirir.Hormon ve TSH seviyesini kontrol etmek için iki ayda bir ofise gitmek gerekir.

Uzman, randevuları daha uzun boşluklarla belirtebilir. Ancak tedavinin ilk bölümünde hasta ve doktor arasında kapsamlı bir iletişim gereklidir.

Uygun dozun belirlenmesinin biraz zaman alabileceğini belirtmek gerekir. Bu nedenle yan etkileri bildir.

Hipotiroidili bir hastanın yaşam beklentisi nedir?

Uygun tedavi ile hipotiroid hastaları herhangi bir kısıtlama olmaksızın iyi bir yaşam kalitesine sahip olabileceklerdir.

Artık tıbbi tavsiyelere uyulmadığında veya konsültasyonlara planlanan randevularda gitmediğinizde durum tamamen değişiyor. Hastalık kontrol altına alınmazsa, vücut kardiyovasküler rahatsızlıklar yaşamaya başlayacak ve hatta uzun vadeli ciddi komplikasyonlar gelişebilir.

Sonuç

Sonuç olarak, hipotiroidizm sessiz bir hastalıktır, ancak ciddi değildir. Uygun tedavi ile iyi bir yaşam kalitesinin tadını çıkarabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir