E. Coli (Koli Basili) Nedir, Nasıl Bulaşır?

Escherichia coli enfeksiyonlarının bir komplikasyonu olan hemolitik üremik sendrom nedir?

Escherichia coli enfeksiyonu teşhisi konanların yaklaşık %5-10’u, hemolitik üremik sendrom (HUS) olarak bilinen potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir komplikasyon geliştirir. Bir kişinin HÜS geliştirdiğine dair ipuçları, idrara çıkma sıklığının azalması, çok yorgun hissetme ve yanaklarda ve alt göz kapaklarının içinde pembe rengin kaybolmasını içerir. HÜS’li kişiler, böbrekleri çalışmayı bırakabileceği ve başka ciddi problemler geliştirebileceği için hastaneye yatırılmalıdır. HÜS’li çoğu kişi birkaç hafta içinde iyileşir, ancak bazıları kalıcı hasar görür veya ölür.

Semptomların Ortaya Çıkışı

Maruz kaldıktan sonra semptomlar ne kadar sürede ortaya çıkar?

Escherichia coli bakterilerinin alınması ile hasta hissetme arasındaki süreye “kuluçka dönemi” denir. Kuluçka süresi genellikle maruziyetten sonra 3-4 gündür, ancak 1 gün kadar kısa veya 10 gün kadar uzun olabilir. Semptomlar genellikle hafif karın ağrısı veya birkaç gün içinde kötüleşen kansız ishal ile yavaş yavaş başlar. HÜS oluşursa ilk belirtilerden ortalama 7 gün sonra, ishalin düzelmeye başladığı dönemde gelişir.

Yayılması

Escherichia coli enfeksiyonu nasıl yayılır?

Enfeksiyonlar, Escherichia coli’yi yuttuğunuzda başlar – başka bir deyişle, ağzınıza çok küçük (genellikle görünmez) miktarda insan veya hayvan dışkısı geldiğinde. Ne yazık ki, bu düşünmek istediğimizden daha sık oluyor. Hastalıkla sonuçlanan maruziyetler arasında kontamine gıda tüketimi, pastörize edilmemiş (çiğ) süt tüketimi, dezenfekte edilmemiş su tüketimi, sığırlarla temas veya enfekte kişilerin dışkılarıyla temas yer alır. Bazı gıdaların E. coli O157 veya başka bir mikrop ile enfeksiyon riskinin o kadar yüksek olduğu düşünülür ki, sağlık yetkilileri insanların bunlardan tamamen uzak durmasını tavsiye eder. Bu gıdalar pastörize edilmemiş (çiğ) süt, pastörize edilmemiş elma şarabı ve çiğ sütten yapılan yumuşak peynirleri içerir. Bazen temas oldukça belirgindir (örneğin, mandırada ineklerle çalışmak veya bebek bezi değiştirmek), ancak bazen değildir (az pişmiş bir hamburger veya kontamine marul yemek gibi). İnsanlar yüzerken göl suyunu yutarak, hayvanat bahçelerinde ve diğer hayvan sergilerinde çevreye dokunarak ve tuvaleti kullandıktan sonra ellerini iyi yıkamayan kişilerin hazırladığı yiyecekleri yiyerek enfekte olurlar. Hemen hemen herkesin bir miktar enfeksiyon riski vardır.

Teşhis

Escherichia coli enfeksiyonları nasıl teşhis edilir ve doktorumla ne zaman iletişime geçmeliyim?

Escherichia coli enfeksiyonları genellikle dışkı örneklerinin (dışkı) laboratuvar testleri ile teşhis edilir. STEC’in spesifik suşunun belirlenmesi, salgınların bulunması gibi halk sağlığı amaçları için esastır. Birçok laboratuvar, STEC’in mevcut olup olmadığını belirleyebilir ve çoğu, E. coli O157’yi tanımlayabilir. Dışkıda Shiga toksinlerinin varlığını test eden laboratuvarlar, O157 dışı STEC enfeksiyonlarını tespit edebilir. Ancak, O grubu (serogrup) ve O157 olmayan STEC’in diğer özelliklerinin tanımlanabilmesi için Shiga toksin pozitif örneklerin bir eyalet halk sağlığı laboratuvarına gönderilmesi gerekir.

3 günden uzun süren ishaliniz varsa veya buna yüksek ateş, dışkıda kan veya sıvıları tutamayacak kadar çok kusma eşlik ediyorsa ve çok az idrar yapıyorsanız doktorunuza başvurun.

Tedavi

Escherichia coli enfeksiyonu için en iyi tedavi nedir?

Hidrasyon dahil spesifik olmayan destekleyici tedavi önemlidir. Bu enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotik kullanılmamalıdır. Antibiyotik tedavisinin yararlı olduğuna dair bir kanıt yoktur ve antibiyotik almak HÜS riskini artırabilir. Imodium® gibi ishal önleyici ajanlar da bu riski artırabilir.

Önlenmesi

Yayılmasını önlemek için neler yapılabilir?

  • Her durumda, bebek bezini değiştirdikten sonra, tuvaleti kullandıktan sonra ve yemek hazırlamadan önce ellerin iyi yıkanması, bu ve diğer birçok enfeksiyonun yayılmasını önlemek için çok önemlidir.
  • Banyoyu kullandıktan veya bez değiştirdikten sonra ve yemek hazırlamadan veya yemeden önce ellerinizi yıkayınız.
  • Hayvanlarla veya çevreleriyle (çiftliklerde, hayvanat bahçelerinde, fuarlarda, hatta kendi arka bahçenizde) temas ettikten sonra ellerinizi yıkayın.
  • Etleri iyice pişirin. Kıyma ve iğneyle yumuşatılmış etler en az 160°F/70˚C sıcaklığa kadar pişirilmelidir. Renk çok güvenilir bir “bitmişlik” göstergesi olmadığı için bir termometre kullanmak en iyisidir.
  • Çiğ süt, pastörize edilmemiş süt ürünleri ve pastörize edilmemiş meyve sularından (taze elma şarabı gibi) kaçının.
  • Göllerde, göletlerde, akarsularda, yüzme havuzlarında ve arka bahçedeki “çocuk” havuzlarında yüzerken veya oynarken su yutmaktan kaçının.
  • Elleri, tezgahları, kesme tahtalarını ve mutfak eşyalarını çiğ ete dokunduktan sonra iyice yıkayarak gıda hazırlama alanlarında çapraz bulaşmayı önleyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir